torstai 27. joulukuuta 2012

Joulun jämiä..

Joulusta on selviydytty, joskin selviytymiskerrointa nosti molemmille joulupäivän iltana iskenyt vatsatauti, jonka kourissa menikin koko eilinen varsin sujuvasti... Tästä syystä myöskin joululahjakirjat ovat vielä aloittamatta ja jouluruokia kaappi täynnä..

Oltiin aatto ihan ekaa kertaa omassa kotona kahdestaan, eikä siis kummankaan perheen luona. Viime vuonna  tosin omat vanhempani olivat meidän luona, mutta nyt päätettiin viedä tätä jouluhommaa vielä astetta pidemmälle. Kuusi koristeltiin perinteisesti jouluaattoaamuna ja kaunis lisävalo se onkin, vaikkei mikään jättikuusi olekaan..


Kuvassa meidän joulueleganssia.. kuusen alla lahjatkin vielä avaamatta - varsin hyödyllisiä asioita oli joulupukki tuonut molemmille tänäkin vuonna. Joulun kunniaksi keräsin roimasti aikuispisteitä ja viritin keittiöön sekä joululiinan että -verhot. Kumpaakaan meillä ei siis ole aiemmin ollut, joten varsin merkittävästä askeleesta aikuisuuteen on kyse. :)


Tässä molemmat in action, Finlaysonia molemmat, liina pellavaa ja verhokangas oli muistaakseni nimeltään Ilona. Tuovat kivasti jouluntuntua meidän kohtuullisen kliiniseenkin sisustukseen. Toinen "hauska" lisä joulun viettoon oli se, että meidän lämminvesivaraaja päätti sanoa sopimuksen irti juuri sopivasti vain pari kuukautta ennen kylppäriremppaa.. Suihkussa käymisestä on siis tullut jännittävää extreme-urheilua, kun koskaan ei tiedä, tuleeko melko kylmää vai täysin kylmää vettä niskaan. 

Jouluruokailuista sen verran, että koska ei kumpikaan olla kauhean innostuneita perinteisistä jouluruuista ja koskapa syötiin niitä sekä sunnuntaina mun vanhempien luona että joulupäivänä miehen vanhemmilla, päätettiin tehdä vain vähän juhlavampi normidinneri. Alkupalaksi oli uunissa paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa sekä ruisleivän päällä Muru-korista löytynyttä fenkolilohta ja hillottua punasipulia. Pääruuaksi jo perinteistä herkkua, eli poron ulkofilettä ja parmesaanimuussia (tai oikeastaan pecorino) punaviinikastikkeella. Juomapuolella nautittiin Luigi Bosca De Sangre 2008. 

Saatiin ko. pullo n. 1,5 vuotta sitten tuparilahjaksi ohjeella, että " tätä voi sitten säilyttää vaikka pidempäänkin".. No, eihän me maltettu sitä olla korkkaamatta, kun tässä aiemmin syksyllä nautittiin Alkon myyjän suosituksesta vähän halvempaa ja uudempaa Luigi Boscan Cabernet Francia. Myöhemmin luin netistä, että tämän viinin ihanteellinen nauttimisaika olisi ollut 2014-2023. :) Hyvää se oli kyllä nytkin, todella voimakkaan makuinen viini, joka vaati parin tunnin dekantoitumisen. Maussa ja tuoksussa oli tosi vahva vaniljan aromi, joka sopi hyvin "joulupöytään".

Noiden ruokien jälkeen ei jaksettu enää jälkiruuaksi ajattelemiamme juustoja, joten tuolla ne odottavat kaapissa edelleen meitä.. Vatsataudin jälkihoitona eivät taida olla ihan parhaita mahdollisia, joten odotelkoot vielä ainakin huomiseen.. Lisäherkkuna jouluun haettiin perjantaina Murusta Muru-kori, joka sisälsi Glögi-sekoitusta, Fasaani-pateeta, sinappia, sipulihilloketta, sairaan hyvää kirsikka-chutneyta, maustettua graavilohta sekä valkohomejuustoa ja pähkinäsekoitusta. Hyvä kori, mutta olisi ehkä sopinut paremmin perinteisen joulupöydän lisäherkuksi. Erinomainen lahjaidea myös ensi vuodelle kuitenkin, yksi tämmöinen vietiinkin jo tänä vuonna lahjaksi ihmisille, joilla on jo kaikkea, tosin koria tuunasimme lisäämällä sinne suklaata ja viinipullon. 


1 kommentti:

  1. Jos kaipaat joulunajalle ajanvietettä, niin bloggaajista kertova dokkari voisi kiinnostaa sinua. Leffassa seikkailee muotibloggari, poliitikko-rokkari ja merimies, jotka kirjoittavat blogiaan omalla tyylillään. Jos aihe tai päähenkilöt herättävät sinussa ajatuksia tai kysymyksiä, niin kuulen mielellään. :)

    Dokumentti löytyy Yle Areenasta: http://areena.yle.fi/tv/1762929

    VastaaPoista