maanantai 5. marraskuuta 2012

Suuri valaisinpostaus

Ajattelin esitellä teille meillä kotona käytössä olevat valaisimet, kun kerran sisustusblogia on tarkoitus kirjoitella. Jostain syystä meille on kertynyt aika paljon ns. design-valaisimia, jos nyt Kartellia sellaiseksi voi kutsua. Näitä ei siis ole ostettu kaikkia kerralla, vaan ovat kerääntyneet pikkuhiljaa, osa miehen tavaroiden mukana ja osa minulta ja osa on hankittu yhteisiin koteihinkin.

Oma ensimmäinen ns. design-hankintani oli Yki Nummen Lokki, josta olen kirjoitellut tänne jo aiemminkin. Tämä valaisin oli ihan ehdoton valinta oman kotini keittiöön, kunhan ensin sain opiskeluaikojen jäljiltä taloutta sen verran tasapainotettua, että ko. valaisimen hankinta oli mahdollista. Lokki muutti alunperin edelliseen kotiini, mutta tähän nykyiseen muutettaessa ei ollut kysymystäkään siitä, etteikö Lokki olisi muuttanut mukana.. Muotoilu on ajaton ja mahtava.


Seuraava oma valaisinhankintani (niitä Ikean väliaikaisratkaisujahan ei lasketa ja nuo valot on vähin äänin kadotettu niitä enemmän tarvitseville..) oli Harri Koskisen Design House Stockholmille suunnittelema Block, jonka mukaan tämä blogikin on saanut nimensä. Ei varmaan tarpeen todeta, että tämä on yhdessä Lokin kanssa oma suosikkini ja näitä meille onkin kertynyt kaksin kappalein tv-tasolle ja läheiselle levyhyllylle molemmille omansa. Vaikka muotokieli poikkeaakin jossain määrin Lokista, jotain samaa pohjoismaista yksinkertaisuutta näissä on molemmissa.


Miehen mukana kotiini muutti Kartell-perheen Bourgie mustana ja samanoloinen Gé riippuvalaisin kirkkaana.

             

                                             kuva: Stockmann

Molemmat ovat kauuniita ja sopivat myös yksinkertaiseen tyyliimme. Kartellit ovat tällä hetkellä vallanneet makuuhuoneemme, jossa näiden kahden lisäksi on myös saman merkin lukuvalaisimet, joiden nimeä en nyt nopealla haulla löytänyt. Nämäkin valot hankittiin jo edelliseen makuuhuoneeseemme, mutta mielestäni ne sopivat hyvin myöskin nykyiseen, levytapetilla koristettuun sängynpäätyseinään. 


Myöskään olohuoneemme ei ole täysin Kartell-vapaa vyöhyke, vaan siellä ko. merkin lippua kantaa Toobe-lattiavalaisin, jonka hankimme niin ikään jo edelliseen kotiimme. Kaunis sisustusesine tämäkin, mutta varsinaisena lukuvalona tätä en pitäisi.. 


Tooben ja Blockien lisäksi olohuoneemme valaistuksesta huolehtii Iskusta ostetut kaksi perusvalaisinta, joihin on kytketty himmennin. Näiden merkkiä en muista, mutta olivat melko lailla ainoita molempien hyväksymiä vaihtoehtoja tilaan, johon tarvittiin ehdottomasti kaksi samanlaista ja mielellään vähän roikkuvaa valaisinta. 


Vierashuoneeseen on sijoitettu miehen alunperin taloon tuoma Lundian kattovalaisin, joka onkin itseasiassa varsin kaunis ja toimiva tuohon tilaan. 

Ehkä suurimman haasteen valaistusmielessä aiheuttivat nykyiseen asuntoomme muuttaessamme eteisen ja keittiön kattovalaisimet, joissa päädyimme lopulta Philipsin Eco-sarjaan molemmissa. Näissä on energiatehokkaat ja todella kirkkaat valot, joiden paikoilleenasentaminen oli melkoinen haaste myös parisuhteelle, mutta jotka tyyliltään sopivat mielestäni hyvin kotiimme ja jotka ovat kuitenkin melko vaatimattoman näköiset, kuten näissä tiloissa pitääkin. Itselleni olisi vaikeaa kuvitella bling-bling kattokruunuja ainakaan keittiöön tai eteiseen ja eipä niitä suurella todennäköisyydellä tulla kodissani muutenkaan näkymään.. :) 

 


Tässä siis meidän kutakuinkin kaikki valaisimet, keittiössä on tietysti lisäksi spotti-valaisimia kaapistojen alla ja katossa ja kylppärissä, saunassa ja vessassa omansa, mutta niitä en nyt tähän hätään jaksanut alkaa kuvailemaan. Jossain vaiheessa haluan kyllä ehdottomasti täydentää valaisin-kokoelmaani vielä Eero Aarnion XL-tuplakuplalla, joka voisi tulla valaisemaan olohuonettamme vaikkapa Tooben tilalle... Tätä täytyy kuitenkin vielä kypsytellä ja erityisesti aloittaa säästäminen. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti